Sider

søndag 30. oktober 2011

Fransk lammestek med sprø topping

Det er ikke til å legge skjul på at lam er en av favorittene her hjemme.
Lam i alle slags variasjoner hele året rundt.

Jeg har testet ut den franske varianten på lammestek, og fant oppskrift
til dette i Trines mektige matblogg. Hun har flere spennende oppskrifter
på lam som jeg nok også vil prøve meg på ved anledning.



Du behøver:
4 personer

1 - 1,2 kg lammestek uten ben
1/2 citron
salt og pepper
10 stk store poteter
8 stk store tomater
8 stk småløk
1 dl hvitvin, helst tørr

Toopping
1 dl brødrasp
en liten bunt kruspersille
litt olivenolje
ca 50 g finrevet parmesan
4 fedd hvitløk

La gjerne lammesteken ligge på kjøkkenbenken et par timer før steking, slik at den er romtemperert.
Krydre steken godt med salt og pepper og gni inn. Brunes lett på alle sider på pannen.

Skrell potetene og del dem i skiver. Del tomatene i to og legg i en ildfastform sammen med oppskåret løk i båter. Krydre med salt og pepper. Hell over hvitvinen.


Legg steken oppå grønnsakene og strø på 2/3 av toppingen på steken.
Klem ut saften av en halv sitron  og hell over steken.
Toppingen lager du som følgende:

Bland brødrasp, hakket persille, småhakket hvitløk
og bland i litt olivenolje. Bland godt sammen.



Sett steketermometeret inn på det tykkeste stykke av steken, og stek på
125-150 grader til steketermometeret viser 60 grader.

Ved 60 grader tas steken ut, og resten av toppingen som nå har fått
tilsatt ca 50 g finrevet parmesan, strøs på steken.
Skru opp varmen til 200 - 225 grader og stek videre i 
ca 15 min. til 70 grader (rosa), eller 76 grader (gjennomstekt)

La steken hvile 15 min på kjøkkenbenken før du skjærer den opp. 
Server gjerne nykokte aspergesbønner til.


Denne varianten av lammestek falt i veldig god smak hos oss. Den sprøe
toppingen var perfekt og ga en ekstra god smak på kjøttet.
Nå skal det siest at jeg brukte "mini bruschette" som rasp,
og det fungerte perfekt da jeg valgte den klassiske varianten
med olivenolje og salt. Kan virkelig anbefales!

Denne retten ble altså enda en innertier hos oss!

Bon apetite!

1 kommentar:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...