Sider

torsdag 25. oktober 2012

Lapskaus kokt på røkt lammekjøtt - røkt på ekte Vosse tradisjonerNå om høsten smaker lapskausen ekstra godt! Ikke bare fordi det er kaldt utendørs, men også fordi min far har nyrøkt lammebog å by på. Hver høst salter, tørker og røker han både pinnekjøtt og lammeboger til hele familien, og venner med. Mange dagers arbeid ligger bak den gode smaken på familiens lapskaus. Dette er en tradisjon han har tatt med seg fra sin hjemby Voss, og som vi her i Rogaland bringer videre med stolthet!

Familiens lapskaus består av:

- 400 g kjøttdeig
- ca. 400 g røkt kjøtt (uten ben) fra lammebog
- 1 stk. purre
- 8 stk. poteter
- 6 stk. gulerøtter

Denne gang brukte  jeg vanlige grillpølser i stedet for kjøttdeig.  Ofte bruker jeg vossapølser og kutter da ut kjøttdeigen,men bruker alltid røkt lammebog, alt etter hva jeg har i fryseboksen.

Legg lammebogene i en gryte med godt med vann (2-3 l vann) og kok 1 time sammen med purreløk skåret i skiver. I og med lammebogen er både saltet og røkt er det ikke nødvendig å salte ytterligere. Etter en time tar jeg kjøttet ut av gryten og skjærer det opp i små biter og putter det tilbake i gryten sammen med poteter og gulrøtter som er oppskåret i små terninger. Dette kokes sammen med kjøttet ytterligere 1 time. Skal du bruke kjøttdeig er det smart å bruke halvfrossen kjøttdeig da det er lettere å skjære opp i fine små terninger. Køttdeigen tilsettes de siste 20 minuttene av koketiden. Pølsebitene kan legges i de siste 5 minuttene. Bland gjerne litt persille i rett før servering og server sammen med flattbrød.

Salting & Røyking av lammekjøtt I år ble hele 17 boger og 20 hele lamme sider saltet og røkt, og prosessen tar noen dager.

Kjøttet blir godt saltet på begge sider og lagt lagvis i en balje. Der ligger de og trekker i 3 dager. Inn i mellom må kjøttet snus og bytte plass da det lager seg et lage på bunnen av baljen. Kjøtt som ligger på bunnen bytter plass med det som ligger på toppen. Noen lar kjøttet trekke salt så lenge som 14 dager, men da må kjøttet utvannes etterpå. 4 x 3kg stort salt går med under saltingen.

Etter 3 dager blir saltet skylt godt av og kjøttet blir hengt opp til tørk i en tørr kjeller. Her henger de og tørker i 3-4 dager. Det er viktig at kjøttet blir tørt og godt da det tar bedre i mot røyk. Her er det også store variasjoner hvor lenge man lar kjøttet henge. Jo lenger det henger, jo mørkere blir kjøttet.

Neste prosess er røyking. Kjøttet røykes på ener (sprake på vossamål), og det ble hentet på hytta vårs i år, hvor det finnes mye ener. Kjøttet skal nå henges inn i røykehuset og røykes i hele 14 timer fordelt på to dager. Det er viktig at det ikke oppstår ild underveis, og det skal derfor voktes hele tiden. Røykehuset har min far bygget selv bak huset deres.

Dette er en god gammel tradisjon i fars familie og som sikkert mange fremdeles praktiserer på Voss. For det ER forskjell på hjemmerøkt og "fabrikksprøyting"!

Nå har vi både lammeboger til vintergryten og julemiddag klar på fryseboksen.

Well done far!!:)

 7 kommentarer:

 1. Hei, så bloggen din på bloggtoppen og ble interessert da jeg så at dere røyker kjøttet selv, håper å kunne gjøre det selv en dag ;-)

  Gleder meg til å følge deg...

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!
   Så gøy at du fant veien inn, velkommen skal du være!:)
   Ja vi har en fin tradisjon for røyking av lammekjøtt og jeg håper selv at jeg en dag får mitt eget røykehus bak i hagen. Foreløpig er det min far som står for tradisjonen, og han gjør en fabelaktig jobb for oss!:)

   Slett
 2. Dette så utrolig morsomt ut, hjemmerøykeri,du! Det var ikke småtterier hva antall lammeboger og lammesider som skulle til "pers" heller!
  Koselig å komme inn på besøk på bloggen din.
  Ha ei riktig trivelig helg.
  Klem fra Kristin

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!
   Så kjekt du tittet innom:) Ja dette er en stor begivenhet hver eneste høst. Og mengden øker år for år;-))
   En riktig trivelig helg til deg og dine også!
   Klem fra Anne Karin

   Slett
 3. Vi røyker også selv, men da legges kjøttet i lake i stedet for tørrsalting. Fisk blir tørrsaltet alt fra noen timer til natten over. Akkurat nå har vi bog og spekepølser til salting før det skal røykes. Og i dag blir det hengt inn laks i røyk. Her brukes dansk bøkespon stort sett.
  Kjekt å se andres "røykemetoder" :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!
   Så spennende å høre! Vi har faktisk aldri prøvt å røyke annet enn lam. Da alt fra bog, lammesider til smalahove. Bruker dere dansk bøkespon også til fisk?

   Slett

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...