Sider

tirsdag 11. desember 2012

Epleskiver - kjent som munker i Norge

 
 
Epleskiver er en dansk delikatesse og har i tradisjons tro fulgt danskene helt tilbake fra 1700 tallet. De er også kjent i Norge som munker, men har nok aldri festet seg som den sterke tradisjonen her, som den er i desember månded hos danskene.
 
I sannhet ligner oppskriften på en pannekakerøre, men stekes i munkjern og serveres lune sammen med melis og syltetøy.
 


Det finnes utallige oppskrifter på epleskiver og de kan lages både med og uten eplefyll. Oppskriften jeg viser i dag er en enkel og grei oppskrift som alle får til. De mest brukte i dag er nok uten fyll, men du kan enkelt fylle dem med noen kokte eplebiter om du ønsker det.


40-45 stk/8-10 personer
- 5 dl hvetemel
- 1/2 ts salt
- 2 ts sukker
- 1/2 ts kardemomme
- 1 ts natron
- 2 ts sitronsaft
- 4 dl kulturmelk
- 3 egg
- melis og syltetøy som tilbehør

Bland alt det tørre sammen. Pisk sammen egg og kulturmelk og tilsett sitronsaft. Rør inn melblandingen. Sett røren i kjøleskapet til heving i 30 min.

Pisk eggehviten stiv og vend inn i røren. 

Fyll 3/4 av hullene i munkjernet og stek dem ca 2-3 minutter før du vender dem om med en spiseskje og steker dem på baksiden ytterligere 2-3 minutter. De er ferdig stekt når de høres "hule" ut når du banker på dem.

Server dem lune sammen med en skål melis og syltetøy. De egner seg også godt til å fryses for senere bruk.

Dette er en fin tradisjon vi har tatt med til Norge fra Danmark, hvor hele familien blir invitert til "Æbleskivefest" i løpet av desember måned.

Liker du vaffler og pannekaker, ja da er dette noe for deg!:)

1 kommentar:

  1. "Pisk sammen egg og kulturmelk og tilsett sitronsaft". Da mener du vel eggeplommer siden eggehviten skal piskes stiv senere?

    SvarSlett

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...