Andestek er ikke så mye brukt i Norge som kalkunstek. I Danmark er det and som står på menyen julaften, på lik linje med pinnekjøttet her i Norge. To ganger i året tilberedes and i Danmark, til jul og til "Mortens aften" som er i november måned.
Er du nyssjerrig på hva "Mortens aften" er, kan du lese mer om det HER.
Anden jeg fikk tak i var 2,5 kg, og det er nok til 3-4 personer.
Dessverre fulgte det ikke med lever, hals og hjerte, som det som oftes
gjør i når man kjøper and i Danmark. Anden var "ribbet" for innmat, og jeg
valgte derfor å klippe av nakken for å koke saus på denne sammen med sviskene.
Du behøver:
(3-4 personer)
2,5 - 3 kg hel and
1 stk. syrlig eple
1 håndfull svisker
Salt, pepper og merian
Start med å krydre anden godt med salt, pepper, og merian innvencig og fyll anden med en håndfull sure eplebiter og svisker.
Krydre deretter anden godt med salt, pepper og merian utenpå, lukk igjen åpningen med kjøkkennåler og legg anden på ryggen på en stekeplate. Fyll stekeplaten med 1/2 cm vann og sett inn i forvarmet ovn på 180 grader.
La anden steke 2 timer. Hell gjerne litt vann fra stekeplaten over anden et par ganger i løpet av stekeperioden.
SAUS
Kok saus av innmaten (viss dette følger med). Jeg klippet av halsen og kokte den sammen med en håndfull svisker i 1/2 l vann i 2 timer. Smak til med salt, pepper, merian og 1 ts ripsgele, og gjerne en liten slump fløte for å avrunde smaken.
TILBEHØR
Waldorfsalat
Rødkål
Sukkerglassert mandelpoteter
Kokte poteter.
Oppskrift på sukkerglasserte mandelpoteter finner du HER.
Mmm..dette så nydelig ut<3
SvarSlettHåper du har en fin start på den nye uken..
Klem fra meg