Sider

tirsdag 30. oktober 2012

Hjemmelaget lasagne


Lasagne laget fra bunnen av er en enkel sak og smaker så mye bedre enn ferdigkjøpt. Her er det laget både ostesaus og tomatsaus som er en god smaks kombinasjon. I tillegg har jeg brukt den nydelige cherry tomato salsa sausen fra Gourmeten.no som passer perfekt til pastaretter, og som er blitt en fast ingrediens i mine pastaretter. Enklere og bedre enn dette kan det ikke bli!

Kjøttsaus
- 400 g kjøttdeig
- 4 ss olje
- 1 stk hakket løk
- 2 båt finhakket hvitløk
- 1 boks hakkede hermetiske tomater
- 1/2 flaske cerry tomato salsa  
- 2 ss tomatpuré
- 1/2 ts pepper
- 1 ts salt
- 1 ss frisk basilikum
- ca. 1 dl vann

Brun kjøttdeig i olje på sterk varme. Del gjerne kjøttdeigen i to og stek i to omganger. Tilsett hvitløk, løk, cherry tomato salsa, tomater, tomatpurè, vann, salt og pepper. Rør godt sammen og la sausen småkoke i ca. 10 min., eller til den begynner å tykne. Dryss over hakket basilikum.




Ostesaus
- 1 ss  margarin smør
- 2 ss hvetemel
- 4 dl melk
- 3 ss revet parmesan eller annen hvit ost
- 1 ts salt
- 1/2 ts malt hvit pepper
- 1/4 ts revet muskatnøtt
- 2 dl revet hvitost
- ca. 9 stk lasagneplater

Smelt smør i en kjele og rør inn mel. Spe på melken under omrøring og la sausen koken i 10 minutter, eller til den tykner. Den skal være forholdsvis tykk. Ha i revet parmesan og rør til osten smelter. Smak til med resten av krydderet, hvit pepper, muskat og salt.

Start med å legge litt ostesaus i bunnen av en ildfast form. Deretter lagvis kjøttsaus, lasagneplater, ostesaus osv. Start og avslutt med ostesaus. Dryss over revet ost til sist.

Stek lasagnen på 225 grader midt i ovnen i ca. 30-40 minutter. Kjenn etter med en spiss kniv om pastaen er mør. La lasagnen hvile noen minutter før servering.

Server med en enkel salat og gjerne en baguette ved siden av. Jeg laget en enkel salat og dryppet over den nydelige olivenoljen Castelas fra Gourmeten sammen med litt salt og pepper.

Fruit Vert Castelas er en extra virgin olivenolje som har en aroma av grønne tomater, gule epler og grønne urter. Smaken er mild, harmonisk med noe pepper og lett bitterhet. Man kan også kjenne smak av valnøtter og grønne urter som runder av en lang god ettersmak. Bruksområdet for denne delikate olivenoljen er: salater, varme retter med pasta, fisk og grønnsaker, og på fransk geitost. Anbefalest på det varmeste.

Mer informasjon om den nydelige cherry tomato salsa sausen får du her. Jeg har også benyttet den til hjemmelaget pastasaus som fikk en ekstra god og pikant smak. Oppskrift på hjemmelaget pastasaus får du her.

mandag 29. oktober 2012

Nytt samarbeid med Krydderia.no

Anne Karins Mat og Vin har inngått enda et nytt samarbeid. Denne gang med den spennende nettbutikken Krydderia.no, en nettbutikk med eksotiske krydder, supplert med sauser og snacs.

Nettbutikken blir drevet av Morten Sjølie og Jonas Jafari som begge er matentusiaster. På nettsiden deres vil du finne spennende matvarer kombinert med en base av oppskrifter. Leveringstiden på varene er 4-5 dager. Du kan lese mer om Morten og Jonas HER.

Første forsendelse fra Krydderia.no ventes inn i slutten av uken, og jeg ser frem til å utvikle matbloggen med spennende nye retter fra østen, og ikke minst ser jeg frem til å samarbeide med Krydderia.no. Du finner dem også på facebook HER.

I forbindelse med det nye samarbeidet vil det bli loddet ut 2 gaver fra Krydderia til følgere av Anne Karins Mat og Vin blogg på facebook når vi når 500 følgere. Er du ikke følger på facebook enda, kan du melde deg inn nå og være med på trekningen. Anne Karins Mat og Vin blogg på facebook finner du HER, eller i høyre side på forsiden av bloggen.

Jeg ser frem til nytt og spennende samarbeid og ønsker Krydderia.no velkommen!

søndag 28. oktober 2012

Key lime-pie



Denne fantastiske pai kaken har sin opprinnelse i Key West USA. Jeg ble gjort oppmerksom på den av en venn i USA, som sendte meg både amerikansk pie form og målebegre slik at jeg også kan teste ut amerikanske opprifter.

Denne oppskriften har jeg vel og merke funnet her i Norge, på "KlikkMat". Key-lime er i moden tilstand noe søtere enn den lime vi får tak i her i Norge. Men min venn tipset meg om å blande inn litt sitronsaft sammen med lime for å kompensere litt på den bitre smaken. Resultatet ble nydelig! En frisk og deilig kake som passer til alle anledninger.

Bunn:
- 4 dl knust kornmo kjeks
- 0,5 ts kanel
- 0,5 ts kardemomme
- 100 g usaltet smør

Fyll:
- 1 plate gelatin
- 0,25 ts salt
- 1,5 dl silt limesaft (ca.5 lime+1 sitron)
- 1 ts revet limeskall
- 2,5 dl sukker
- 4 stk egg
- 2,5 dl fløte

Smelt smøret. Bland de tørre ingrediensene til bunnen i en bolle og vend det smeltede smøre godt inn. Legg massen over i en paiform og trykk massen godt ned.

Legg gelatin platen i kaldt vann noen minutter. Klem vannet ut av gelatinen og legg i en kjele sammen med halvparten av sukkeret, samt saltet. Tilsett silt limesaft og revet skall. Skill eggehviten fra plommene, og visp inn eggeplommene i gelatinblandingen. Varm opp på svar varme under stadig omrøring til blandingen tykner. Den skal ikke koke. Ta kjelen av varmen og sett til avkjøling mens du pisker eggehviten stive med resten av sukkeret. Vend den stivpiskede eggehviten forsiktig inn i limemassen. Visp så fløten stiv og vend den inn i egge-lime-kremen. Hell fyllet over i paiskallet og la paien stå i kjøleskapet til den skal serveres.

Takk til Knut og Katy som sendte meg utstyr og gjorde meg oppmerksom på denne lekre paikaken!



 






 

fredag 26. oktober 2012

Braisert lammeskank


Lammeskanken har fått innpass på det private kjøkken, og er ikke lenger bare å finne på restauranter. Personlig er dette en av mine favoritter og er utrolig enkel og lage. Jeg vil tørre å påstå at lammeskank er enda bedre enn lammelår.

Her vil jeg vise den klassiske måten å lage skank på, og jeg gir full smaksgaranti!

4 personer
- 4 lammeskanker (en skank pr. person er rikelig)
- salt, pepper
- 1 ss provencekrydder, eller andre urter
- 1/2 løk, i grove biter
- 3 gulrøtter, i grove biter
- 1 liten kålrot, i grove biter
- 1 liten sellerirot, i grove biter
- 3 fedd hvitløk, delt i to
- 2 dl hvitvin, eller vann med litt sitronsaft

Sett ovnen på 180 grader mens du forbereder maten.

Ha grønnsakene i en ildfast form, langpanne eller rømertopf (leirgryte) om man har det. Bruker du rømertopf må du huske å legge den i vann en halvtime først.
Hell over hvitvin og noen stilker rosmarin.

Gni skankene godt inn med salt og pepper. Varm opp en romslig stekepanne med litt stekeolje på middels varme. Stek skankene pent brune rundt det hele og legg dem over grønnsakene i formen. Dekk formen med lokk eller alufolie og stek skankene på 180-200 grader i 1 1/2 - 2 timer. Det kalles "braisere" når man har væske i formen og tetter med lokk eller folie.

Kjøttet er ferdig når det løsner fra benet. Det er lurt å følge med på væsken underveis, og eventuelt etterfylle litt viss det skulle være nødvendig.


Server sammen med en nydelig mandelpotetmos, oppskrift får du her.


Vintips
Barbaresco 2007 er en god standard vin og har en fin prisklasse. Den behøver lufting i 2-3 timer for å yte maksimal smak. Passer godt til lam.








 
Få også med deg min artikkel hos LWmagazin, som denne uken er en
nydelig HØSTGRYTE.







torsdag 25. oktober 2012

Lapskaus kokt på røkt lammekjøtt - røkt på ekte Vosse tradisjoner



Nå om høsten smaker lapskausen ekstra godt! Ikke bare fordi det er kaldt utendørs, men også fordi min far har nyrøkt lammebog å by på. Hver høst salter, tørker og røker han både pinnekjøtt og lammeboger til hele familien, og venner med. Mange dagers arbeid ligger bak den gode smaken på familiens lapskaus. Dette er en tradisjon han har tatt med seg fra sin hjemby Voss, og som vi her i Rogaland bringer videre med stolthet!

Familiens lapskaus består av:

- 400 g kjøttdeig
- ca. 400 g røkt kjøtt (uten ben) fra lammebog
- 1 stk. purre
- 8 stk. poteter
- 6 stk. gulerøtter

Denne gang brukte  jeg vanlige grillpølser i stedet for kjøttdeig.  Ofte bruker jeg vossapølser og kutter da ut kjøttdeigen,men bruker alltid røkt lammebog, alt etter hva jeg har i fryseboksen.

Legg lammebogene i en gryte med godt med vann (2-3 l vann) og kok 1 time sammen med purreløk skåret i skiver. I og med lammebogen er både saltet og røkt er det ikke nødvendig å salte ytterligere. Etter en time tar jeg kjøttet ut av gryten og skjærer det opp i små biter og putter det tilbake i gryten sammen med poteter og gulrøtter som er oppskåret i små terninger. Dette kokes sammen med kjøttet ytterligere 1 time. Skal du bruke kjøttdeig er det smart å bruke halvfrossen kjøttdeig da det er lettere å skjære opp i fine små terninger. Køttdeigen tilsettes de siste 20 minuttene av koketiden. Pølsebitene kan legges i de siste 5 minuttene. Bland gjerne litt persille i rett før servering og server sammen med flattbrød.

Salting & Røyking av lammekjøtt 



I år ble hele 17 boger og 20 hele lamme sider saltet og røkt, og prosessen tar noen dager.

Kjøttet blir godt saltet på begge sider og lagt lagvis i en balje. Der ligger de og trekker i 3 dager. Inn i mellom må kjøttet snus og bytte plass da det lager seg et lage på bunnen av baljen. Kjøtt som ligger på bunnen bytter plass med det som ligger på toppen. Noen lar kjøttet trekke salt så lenge som 14 dager, men da må kjøttet utvannes etterpå. 4 x 3kg stort salt går med under saltingen.

Etter 3 dager blir saltet skylt godt av og kjøttet blir hengt opp til tørk i en tørr kjeller. Her henger de og tørker i 3-4 dager. Det er viktig at kjøttet blir tørt og godt da det tar bedre i mot røyk. Her er det også store variasjoner hvor lenge man lar kjøttet henge. Jo lenger det henger, jo mørkere blir kjøttet.

Neste prosess er røyking. Kjøttet røykes på ener (sprake på vossamål), og det ble hentet på hytta vårs i år, hvor det finnes mye ener. Kjøttet skal nå henges inn i røykehuset og røykes i hele 14 timer fordelt på to dager. Det er viktig at det ikke oppstår ild underveis, og det skal derfor voktes hele tiden. Røykehuset har min far bygget selv bak huset deres.

Dette er en god gammel tradisjon i fars familie og som sikkert mange fremdeles praktiserer på Voss. For det ER forskjell på hjemmerøkt og "fabrikksprøyting"!

Nå har vi både lammeboger til vintergryten og julemiddag klar på fryseboksen.

Well done far!!:)

 



onsdag 24. oktober 2012

Kjøttboller og pastasaus


En enkel og god hverdagsmiddag behøver ikke være så avansert. Hjemmelaget kjøttboller og pastasaus er et yndet måltid for store og små. Et måltid barna vil elske å hjelpe til med å tilberede.

Her har jeg laget en mild og god variant som lett faller i smak hos de minste. Og skulle det være noen til overs, ja så passer det ypperlig i matboksen til skolen dagen derpå!

Jeg syns kjøttdeigen blir best i smak og konsistens dersom man sper den ut på god gammeldags måte. Da bruker jeg både egg, mel, potetmel, melk, vann og krydder og kjøttdeigen får dermed en myk og fin konsistens som barna liker godt.

4 porsjoner

- 500 g køttdeig
- 1 egg
- 3-4 ss hvetemel
- 1 ts potetmel
- 2 ss melk
- 1-2 dl vann
- 1/2 ts salt
- 1/2 ts pepper
- 1/2 ts hvitløkspulver (kan sløyfes)
- ca. 60 g revet parmesan

La barna få være med å måle opp diverse ingredienser og start med å blande inn egget, deretter mel og potetmel. Potetmel bruker man for å binde saften i kjøttdeigen under stekingen. Tilsett melk og vann og til sist revet parmesan. Pass på at alt er godt blandet. Kjøttdeigen skal ha en litt bløt og seig konsistens, men ikke flytende. Syns du den virker for "tørr", sper du på med litt mer vann.

Bruk en teskje til å forme små kuler og brun dem først litt på en forvarmet stekepanne. Når kjøttbollene har fått en fin gylden farge, skrur du temperaturen litt ned og ettersteker noen minutter mens du vender kjøttbollene slik at de blir gjenomstekt. Dette syns barna er gøy å være med på.

Server kjøttbollene sammen med hjemmelaget pastasaus og ønsket pasta.
Oppskrift på hjemmelaget pastasaus finner du her.

 

mandag 22. oktober 2012

Hjemmelaget pastasaus med cherry tomato salsa


Hjemmelaget pastasaus er enkelt å lage samtidig som den er mye mer smakfull enn posesauser. Her kan man både fryde seg over god smak og gleden av å ha laget maten fra bunnen av, på kort tid!

Pastasausen er laget på basis produkter, men i tillegg har jeg brukt den nydelige "cherry tomato salsa" sausen fra Gourmeten.no. Den er laget av søte Ciliegino cerrytomater som dyrkes på sørspissen av Sicilia, og brukes som basis i pastasauser, pizza, gazpacho, supper og Bloody Mary. En fantastisk saus jeg helt klart kommer til å bruke mye mer av fremover.

4-6 porsjoner

- 1 stk. løk
- 2 hvitløksbåter
- 2 ss olivenolje
- 1 boks hermetiske tomater, gjerne hakket
- 2 ss tomatpurè
- Saften av 1/2 sitron
- 1/2 flaske cherry tomato salsa
- 10 stk. sorte oliven
 
Finhakk løk og hvitløk. Fres det lett i olivenolje på pannen. Jeg har lært fra Hellstrøm at løken får best smak om man har tålmodighet og ikke steker den på for høy varme, heller middels varme i ca. 5-6 minutter slik at den gode sødmen i løken kommer frem. Da får løken en finere konsistens og sødmen er mer fremtredende.


Ha i tomatpurè, hermetiske tomater, sitron og cherry tomato salsa og la sausen koke inn litt. Har du ikke salsa sausen kan denne sløyfes. Den setter en god søt og pikant smak men er ikke et must.
 
Del oliven i to og ha over i sausen rett før servering.




tirsdag 16. oktober 2012

Og vinnerne av markedsundersøkelsen er....

Da vil jeg gjerne benytte anledingen å takke dere som var med på markedsundersøkelsen og ønske alle nye følgere velkommen! Det er kommet inn noen tips som jeg vil ta til etterretning, men for det meste ser det ut til at bloggens innhold blir tatt godt i mot og er lett å finne frem i.

Vinnerne av takke gavene er som følgende:

 
1. premie går til Gry med bloggen Den lille Dagbok, gratulerer så mye!
Håper du får glede av Berit Nordstrands nye bok Mat med mer.
 
2. premie går til Mette med bloggen MissMette, gratulerer også til deg!
Håper du blir fornøyd kjøkkenvekten.
 
3. premie går til Linn Røymstad, gratulerer så mye også til deg!
Håper de søte eggeglassene fra Poul Pava faller i smak!
 
Vennligst send meg adressen deres på min mail: anne.ternowitz@lyse.net, så kommer det pakke i posten.
 
Da gleder jeg meg til å arbeide videre med tips i fra dere og ser frem til å presentere ny logo og heading på eget domene navn.
 
 
 
Tusen takk! Hilsen Anne Karin
 


søndag 14. oktober 2012

Sjokolademuffins med hasselnøtter



Muffinser lages i utallige varianter, og her er en variant vi er veldig glad for. I tillegg til hasselnøtter og mørk sjokalde kan også denne oppskriften tilsettes hakket chili for å få en enda sterkere smaksopplevelse. Det er høst, det er søndag og tid for søndagskaffe med noe godt "attåt"..

Til ca 12 muffinser




3½ dl hvetemel
½ dl kakaopulver
1 ts bakepulver
½ ts salt
1 ts vaniljesukker
1½ dl sukker
100 g mørk, hakket sjokolade
½ rød finhakket chili , uten kjerner (kan sløyfes)
1 dl finhakkede hasselnøtter (kan sløyfes)
2 egg
1 dl smeltet meierismør, avkjølt

2¼ dl helmelk

Sett ovnen på 200 grader mens du forbereder røren.

Smelt smøret og sett til avkjøling.

Bland alt det tørre og sikt det over en bolle. Finhakk valnøtter, sjokolade og evnt. chili og vend inn i det tørre. Visp egg og tilsett melk og avkjølt smør mens du fortsetter å vispe. Bland sammen med det tørre og rør godt.

Fyll muffinsformene 3/4 full og stek midterst i ovnen ca. 15-20 min.

Pisk gjerne litt krem og server inntil muffinsene, enten som pynt på toppen eller ved siden av.

Se også min artikkel hos LWMagazine denne uken. Deilig honningkake med friske bær, vaniljeis eller pisket krem.

Minner samtidig om at det er siste sjanse for å være med på markedsundersøkelsen i morgen. Flotte gaver som takk loddes bort!!
Bli med HER.

fredag 12. oktober 2012

Ceviche av reker og Mia Cava



Denne nydelige rekeretten kan nytes enten som forret eller på små ristede toast som en aperitif til dine gjester. I denne retten har jeg brukt Gourmeten. no sin olivenolje Lirys fra Italia, som har en elegant, kraftig aroma av nyslått gress, mynte, salvi og basilikum. Perfekt til blant annet salater og skalldyr.

4 porsjoner
200 g reker, uten skall
2 fedd hvitløk, finhakket
200 g cherrytomat, finhakket
2 dl friske urter, finhakket
Saften av en halv sitron
0,5 dl pinkjerner, risted
150 g fetaost, i terninger
0.75 dl olivenolje
salt og pepper

Finhakk hvitløk, cherrytomater og urter og bland sammen i en bolle sammen med rekene og fetaosten. Rist pinkjernene på pannen til de blir gylne, ikke brente og hell over i rekene. Klem saften av en halv sitron over blandingen og smak til med salt og pepper. La blandingen stå i kjøleskapet en times tid, så smaken får satt seg. Hell over olivenolje rett før servering og vend den godt inn.

Vintips
Bildet er lånt av M. Gundersen
Server gjerne retten sammen med Mia Gundersens egen cava, Castilla Perelada fra Spania. En deilig brut Cava som nå fås på 10 vinmonopoler i Norge. Som Mia selv sier: " I Spania er cava bobler til folket. Det er en folkelig utgave av champagne, og det liker jeg godt. Uansett hva man ønsker å feire, kan det gjøres til en fornuftig pris, sier hun". Les mer her. Vi har selvfølgelig testet cavaen og gir som alle andre en terningkast 6. En deilig tørr vin med frisk ettersmak, og små fine bobler som hever smaken.

onsdag 10. oktober 2012

Nytt og spennende samarbeid med Gourmeten.no



Jeg er både stolt og glad over å kunne presentere at Anne Karins Mat og Vin har inngått et nytt og spennende samarbeid med Gourmeten.no.

Gourmeten.no er en nettside spekket med særegne matvarer fra Frankrike, Italia og Spania som er vanskelige å finne her i Norge, og som du nå kan få direkte hjem i posten til deg.

Gourmeten.no blir drevet av Sylvain Pacaud som er en mann født i Champagne og som inntil for 6 år siden bodde i Marans ved atlanterhavskysten i Frankrike. Etter å ha bosatt seg i Norge sammen med sin kjæreste som er kjøkkensjef, har han utviklet stor interesse for matverden. Han er spesielt opptatt av karakteristiske matvarer brukt i det syd-europeiske kjøkken.

Derfor har han nå opprettet egen nettside, Gourmeten.no, hvor man kan bestille gourmetmat som foie gras(gåse og andelever), andeconfit, patè, eksklusive oljer og eddik og mye mye mer.

Følg med på nyheter på Gourmeten.no sin facebook side.

Jeg ønsker Gourmeten.no velkommen til Anne Karins Mat og Vin, og ser frem til et produktivt samarbeid. Vi håper med dette å inspirere med nye retter og nye smaker!




 

tirsdag 9. oktober 2012

Hjemmelaget kyllingnuggets med ritz kjeks



Hvilket barn sier nei takk til kyllingnuggets...de simpelthen elsker det! Hvorfor ikke med enkle grep og ingredienser lage hjemmelaget kyllingnuggets, og være sikker på at det man gir barna er helt og holdent rene produkter og faktisk inneholder kyllingkjøtt!

For å gjøre nuggetsen litt ekstra spennende blander jeg halvt om halvt med salt ritz kjeks og brødstrø. Jeg lager dem barnevennlig og milde på smak og bruker ikke noe krydder bortsett fra litt salt.

Dette er dessuten en enkel og fin middag barna selv kan være med å lage, og har falt i god jord hjemme hos oss. "Vi kjøper IKKE nuggets på butikken lenger mor".. var kommentaren til yngste sønn i huset. Det sier vel alt!? 

Til 4 personer:

600 g kyllingfilèt
2 egg, vispet
4 dl knust ritz kjeks, saltet
4 dl brødstrø
1/2 ts salt

Still stekeovnen på 200 grader mens du gjør klar kyllingnuggetsene.

Rensk kyllingfilètene for slinger og fett, og skjær dem opp i passe terninger.
Visp eggene sammen i en suppetallerken og legg knuste ritz kjeks og brødstrø i en annen dyp tallerken og vend inn saltet.

Dypp kyllingbitene i eggene og vend dem deretter godt inn i brødstrø og legg dem over på en stekeplate dekket med bakepapir.

Stek nuggetsene i 20 minutter.

mandag 8. oktober 2012

Cheesecake Brownies



Philadelphia Norge har laget en flott facebook side og viser mange fristendes oppskrifter. Blant annet denne Cheesecake Brownies som jeg testet ut i helgen. Her har man puttet Philadelphia ost i brownies deigen og det gir en saftig og god smak. Lett og lage og perfekt til søndagskaffen.

Som Philadelphia Norge selv skriver er det ikke farlig å kose seg en gang i blant, så lenge man ellers har en sunt kosthold. Derfor kan jeg med god samvittighet anbefale deg denne til søndagskos!

Bildet er lånt fra Philadelphia

- 125 g Smør
- 125 g Mørk sjokolade, hakket
- 3 stk. Egg, lett pisket
- 50 g Hvetemel, siktet
- 50 g Bakekakao
- 0,25 ts Bakepulver
- 200 g Philadelphia Naturell Light
- 50 g Strøsukker

Smelt smør, sjokolade og brunt sukker på middels varme i en mellomstor gryte, rør underveis. Når massen er smeltet trekker du den av varmen og pisker i eggene.
Tilsett siktet hvetemel, kakaopulver og bakepulver og rør godt sammen.

Smør en avlanget form (18 cm x 28 cm) og legg i bakepapir. Hell røren over i formen og glatt ut.

Visp Philadelphiaosten sammen med strøsukker inntil du har en jevn blanding. Bruk en skje og spre blandingen utover sjokoladeblandingen. Bruk deretter en kniv og skjær gjennom osteblandingen og form til ønsket mønster.

Stek på 180 grader i ca. 35-40 minutter, inntil massen er gjennomstekt. Sett browniesen til avkjøling før du skjærer den opp i små passende stykker.

Næringsverdier per porsjon
Energi 1180.9kJ / 282.0 kcal
Proteiner 5.0g
Karbohydrater 32.0g
Fett 16.0g

fredag 5. oktober 2012

Snart trekning av flotte gaver som takk for hjelpen!

Kjære lesere!

Det nærmer seg trekning av flotte gaver som takk for hjelpen med min markedsundersøkelse. Dog er det enda litt tid til å være med, og jeg blir glad viss enda flere ville bidratt med sine ønsker. Jo flere tilbakemelding som kommer inn, jo mer har vi å jobbe med for å lage bloggen enda mer brukervennlig og ikke minst inspirerende for nettop deg!

Det jobbes bak kulissene med ny heading og logo, og samidig vil det også bli opprettet eget domene til bloggen.


1. Premie
Siden sist kan jeg fortelle at jeg deltok på et livsstilseminar hvor Berit Nordheim holdt foredrag om sunt kosthold og viste eksempler på retter fra den nye boken sin MAT MED MER, som jo er 1. premie i trekningen. Det var et spennende og meget inspirerende foredrag, og heldig er vinneren av den boken!








2. Premie


Fortell dine venner om markedsundersøkelsen og del min facebook side
"Anne Karins Mat og Vin". Jo flere jo bedre!!







3. Premie





Har du ikke fått deltatt kan du gjøre det HER.
Tusen hjertelig takk til dere som allerede har bidratt, og takk til deg som nå blir med. Jeg blir veldig takknemlig og glad om du bidrar.






Til sist vil jeg informere om at min artikkel hos LWmagazine denne uken er tips til helgekos.
Lavkarbo suksesskake!
Se HER.
God helg!





tirsdag 2. oktober 2012

Saftige fiskekaker av hyse og sei



Jeg har lenge hatt planer om å lage hjemmelaget fiskekaker, og i dag hadde butikken fått inn både fersk sei og hyse, så det var bare å sette i gang. Jeg valgte å lage en stor porsjon slik at jeg kan fryse ned en middag til senere.


Noen velger å lage fiskekaker av kun hyse eller kun sei. Jeg ble anbefalt å blande disse to fiskene men å bruke mest av hysen og bare litt av seien. Blandingen min var på 80% hyse og 20% sei, noe som ble særdeles vellykket etter vår smak.

Det var overraskende enkelt å lage og jeg brukte heller ikke langt tid. Er du vant til å spe ut kjøttdeigen når du lager en rett med kjøttdeig..? Ja da kan du sammeligne arbeidstiden med det.

Til en stor porsjon på ca 22 fiskekaker:

- 800 g hyse
- 200 g sei
- 3 egg
- 3 ts potetmel
- 2-3 ts salt
- 2 knivsodd pepper
- 1 gul løk, hakket
- 2 ss gressløk, hakket
- 100 g smeltet smør

 Smelt smøret på pannen og surr løken på middels varme i 5-7 minutter inntil løken blir myk og fin. Sett pannen til sides og avkjøl noe. Når smøret er noe avkjølt tilsettes gressløk. Hell blandingen over på en tallerken og avkjøl helt.

Sørg for at alle store ben er fjernet på fisken. Skjær fiskefiletene i mindre stykker og tilsett litt og litt av fisken i kjøkkenmaskinen. Pass på at fisken er kald og god når du starter arbeidet. Tilsett så ett og ett egg om gangen.

Når alt er blendet og blitt til mos helles fiskemassen over i en bolle. Tilsett salt, pepper og potetmel. Arbeid dette godt inn i deigen. Når smør og løk er avkjølt blandes dette godt inn i fiskedeigen. Dette vil gi god fuktighet til fiskekakene når du steker de, og løken er nå blitt søt og mild på smaken og setter ekstra god smak på fiskekakene.

Form fiskekakene med en skje (som en rund ball) og legg på pannen som er forvarmet med litt olje. Klapp fiskekaken flate, til ca 2cm tykkelse og stek 3 min. på hver side.

Server med deilige rotfrukter, kokte poteter og hjemmelaget brun saus. En ekte god og norsk middag i hverdagen.

Håper du tar deg tid til å prøve ut disse fiskekakene. De er fantastiske på smak og har en lekker konsistens. Topp er det at de også kan fryses ned til senere bruk!

Gladmat i hverdagen og litt til...

mandag 1. oktober 2012

God gammeldags kjøttsuppe med klimper



En rett som har fulgt meg fra barnsben av er søndagsmiddagen "kjøttsuppe med klimper". Allerede på formiddagen kunne man kjenne duften av denne nydelige suppen som sto på kok, og søndagsfølelsen var satt. Oppskriften er gammel og kommer fra min mormor som lærte min mor, som igjen lærte meg den, men den stammer nok fra enda eldre tider.

 

Man kan koke suppen på både lammekjøtt og oksehøyrygg. Jeg foretrekker oksehøyrygg.


4 personer
- Ca. 1,2 kg kjøtt, gjerne med ben i
- 3 l vann
- 6 gulerøtter
- 1/4 hodekål
- 1/4 kålerabi
- 1/2 løk
- 1-2 ss salt

Skjær kjøttet opp i porsjonsstykker og kok sammen med en halv løk. Ved oppkok tilsettes salt. For å få en klar og fin suppe fjernes skummet som topper seg i starten av kokingen, bruk en skje.
La kjøttet koke i 1 time.

Skrell gulerøttene og del dem på langs. Skjær opp hodekål i skiver, det samme gjøres med kålerabi. Tilsett grønnsakene etter at kjøttet har kokt en time, og kok videre en time til.

Klimper:

Klimper er melboller laget av egg, sukker mel og melk. I gamle dager kunne man godt spise kjøtt og suppe til hverdags, men laget man melboller eller løksaus til, ble det straks et festmåltid som kunne serveres både til fest og som søndagsmiddag.

3 egg
6-7 ss sukker
3 ss melk
Hvetemel

Visp egg og sukker til eggedosis. Tilsett melk og rør godt. Rør til sist inn hvetemel til du får en mellom fast konsistens. Røren skal være nesten rennende, men ikke flytende. Blir røren for tynn flyter den ut, blir den for hard blir klimpene for harde og melete å spise. Doser i en spiseskje og legg klimpene i suppen de siste 10 min av koketiden.

Server kokte poteter til, og gjerne løksaus om du ønsker det.





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...