tirsdag 20. november 2012
Julens beste seigmenn
Har du begynt å planlegge julen? Eller har du kanskje en gammel tante du har lyst å overraske med noe godt? Da er kanskje "Julens beste seigmenn" noe for deg!
Det er hyggelig å kunne gi bort noe man har laget selv, hva gleder vel mer. Seigmenn er vel noe vi alle har et forhold til. Denne varianten er super enkel å lage, og smaker søtt og godt slik seigmenn skal smake.
-30 plater gelatin (3pk)
- 1 kg sukker
- 5 dl vann
- Ca. 15 dråper essense (f.eks. banan el. bringebær)
- Noen dråper konditor farge
Legg gelatinplater i bløt i kaldt vann ca. 10 min. Kok opp 1 1/2 dl vann og ha i de bløtlagte gelantinplatene. Rør om til de er helt oppløst.
Kok opp resterende vann, 3 1/5 dl og ha i sukkeret. Rør til det er smeltet og la det småkoke 15 min.
Ta kjelen av platen og tilsett gelatinplatene og rør ut. Ha i konditorfarge og essense.
Hell oppløsningen i en form som er fuktet med vann. F.eks. ildfast form eller en liten langpanne (20x30 cm).
Settes kjølig til det stivner. Skjær opp i biter og vend dem godt inn i sukker. Pass på at alle sider er dekket med sukker før du legger dem på glass eller annen oppbevaringsboks. Oppbevares kjølig og tørt.
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Dette var kjaerkommen oppskrift siden jeg ikke finner skikkelige seigmenner her borte i England. Dette skal proves! :-)
SvarSlettDa kan du kose deg med denne oppskriften, de smaker søtt og godt!:))
SlettHei Anne Karin!
SvarSlettBra innlegg, nå har jeg anbefalt det på Lesernes VG og du ser det nederst på vg.no
Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange nye lesere, ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no
Hilsen Magne i VG
Hei Magne,
SlettSå gøy! Takk skal du ha:)
Disse var jo kjempefine! Perfekte å gi bort i gave til diverse søtmonser! :)
SvarSlettHei Marianne,
SlettTusen takk! Det er nettop det det er, en perfekt gave!:)
"Legg gelatinplater i kaldt vann ca. 10 min. Kok opp sukker med 3 1/2 dl av vannet. Kok opp resten av vannet og tilsett de oppbløtte gelatinplater. (Husk å klemme av vannet på gelatinplatene før du har dem i)."
SvarSlettJeg er redd jeg ikke forstår denne fremgangsmåten, kan du forsøke å forklare det på en annen måte? Hvorfor skal man klemme vannet av gelatinplatene om både disse og vannet skal kokes opp sammen?
Hei,
SlettTakk for at du gjorde meg oppmerksom på dette. Ser det var noe "knotete" skrevet. Håper det er forståelig nå:)
hva mener du med (legg gelatinplatene i bløt i kaldt vann?
SvarSlettTakk for presiseringen, nå skal jeg prøve meg på å lage seigmenn! :)
SvarSlettSelv takk, lykke til!:)
SlettHeisann, får ikke tak i gelantinplater her i Singapore. Har du/dere noen formening om hvor mye man trenger av Gelantin pulver fremfor 30 plater med gelantin?
SvarSlettHei,
Slett1 ts gelatinpulver tilsvarer ca. 2 gelatin plater:)
Hvor kjøper du essens?
SvarSlettHei Rita,
SlettJeg fikk kjøpt essens på ICA, og tror man får kjøpt det hos de fleste daglivarebutikker i dag. Viss ikke fås de også på apoteket:)
Jeg lagde seigmenn (eller seigklubber, får jeg kalle det...) en jul for mange år sida. Nå fikk jeg lyst til å prøve igjen. Takk for oppskrift og inspirasjon.
SvarSlettHei Elisabeth,
SlettDet er alltid spennende å prøve noe nytt. Men ser vi tilbake i gode gamle oppskrifter oppdager vi plutselig "glemte" favoritter, og dem har jeg flere av ser jeg:) Ha en flott ny uke, Elisabeth og takk for dine hyggelige tilbakemeldinger!:)
Disse kunne jeg tenkt meg å lage , en super venninde gave.
SvarSlettDet er helt sikkert at det er! Lykke til:)
SlettHeisann. Jeg lagde oppskriften men seigmennenne mine smelter...Etterhvert som de får stå smelter sukkeret og seimennene blir liggende i en klissete masse. Hva har jeg gjort galt i oppskriften?
SvarSlettHei Linnea,
SlettSå synd.. Jeg var tidligere inne og skulle rette på selve oppsettet av oppskriften, og jeg så nå at gelatin stod oppført to steder. Gelatin skal ikke kokes. Viss du har kokt gelatinplatene, kan det være det som er problemet, ellers vet jeg ikke hva det kan være.. Har du kokt gelatinen, beklager jeg så mye, da er det min feil..!!
Hei. Tips til en annen smak er to poser Tyrkisk pepper i steden for halvparten av sukkeret. Kjempegodt for oss lakrisglade :-)
SlettSyns disse her ble helt forferdelig søte.. Og jeg er glad i søtt... Måtte kaste de... Anneli
SvarSlettHei Anneli,
SlettHos oss er de populære, dog syns nok far i huset at de er i det søteste laget.. God jul!:)
Hvor mange regner du d blir av denne oppskriften ca?��
SvarSletto4t36s2w01 i0d98x7p08 k7f34f6j95 s7a87j5u45 g7u77t2y50 j4c27d0h60
SvarSlett