Sider

tirsdag 20. november 2012

Julens beste seigmenn


Har du begynt å planlegge julen? Eller har du kanskje en gammel tante du har lyst å overraske med noe godt? Da er kanskje "Julens beste seigmenn" noe for deg!

Det er hyggelig å kunne gi bort noe man har laget selv, hva gleder vel mer. Seigmenn er vel noe vi alle har et forhold til. Denne varianten er super enkel å lage, og smaker søtt og godt slik seigmenn skal smake.  

-30 plater gelatin (3pk)
- 1 kg sukker
- 5 dl vann
- Ca. 15 dråper essense (f.eks. banan el. bringebær)
- Noen dråper konditor farge

Legg gelatinplater i bløt i kaldt vann ca. 10 min. Kok opp 1 1/2 dl vann og ha i de bløtlagte gelantinplatene. Rør om til de er helt oppløst.

Kok opp resterende vann, 3 1/5 dl og ha i sukkeret. Rør til det er smeltet og la det småkoke 15 min. 

Ta kjelen av platen og tilsett gelatinplatene og rør ut. Ha i konditorfarge og essense.

Hell oppløsningen i en form som er fuktet med vann. F.eks. ildfast form eller en liten langpanne (20x30 cm).

Settes kjølig til det stivner. Skjær opp i biter og vend dem godt inn i sukker. Pass på at alle sider er dekket med sukker før du legger dem på glass eller annen oppbevaringsboks. Oppbevares kjølig og tørt.

27 kommentarer:

  1. Dette var kjaerkommen oppskrift siden jeg ikke finner skikkelige seigmenner her borte i England. Dette skal proves! :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Da kan du kose deg med denne oppskriften, de smaker søtt og godt!:))

      Slett
  2. Hei Anne Karin!

    Bra innlegg, nå har jeg anbefalt det på Lesernes VG og du ser det nederst på vg.no

    Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange nye lesere, ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no

    Hilsen Magne i VG

    SvarSlett
  3. Disse var jo kjempefine! Perfekte å gi bort i gave til diverse søtmonser! :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Marianne,

      Tusen takk! Det er nettop det det er, en perfekt gave!:)

      Slett
  4. "Legg gelatinplater i kaldt vann ca. 10 min. Kok opp sukker med 3 1/2 dl av vannet. Kok opp resten av vannet og tilsett de oppbløtte gelatinplater. (Husk å klemme av vannet på gelatinplatene før du har dem i)."
    Jeg er redd jeg ikke forstår denne fremgangsmåten, kan du forsøke å forklare det på en annen måte? Hvorfor skal man klemme vannet av gelatinplatene om både disse og vannet skal kokes opp sammen?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei,

      Takk for at du gjorde meg oppmerksom på dette. Ser det var noe "knotete" skrevet. Håper det er forståelig nå:)

      Slett
  5. hva mener du med (legg gelatinplatene i bløt i kaldt vann?

    SvarSlett
  6. Takk for presiseringen, nå skal jeg prøve meg på å lage seigmenn! :)

    SvarSlett
  7. Heisann, får ikke tak i gelantinplater her i Singapore. Har du/dere noen formening om hvor mye man trenger av Gelantin pulver fremfor 30 plater med gelantin?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei,

      1 ts gelatinpulver tilsvarer ca. 2 gelatin plater:)

      Slett
  8. Hvor kjøper du essens?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Rita,

      Jeg fikk kjøpt essens på ICA, og tror man får kjøpt det hos de fleste daglivarebutikker i dag. Viss ikke fås de også på apoteket:)

      Slett
  9. Jeg lagde seigmenn (eller seigklubber, får jeg kalle det...) en jul for mange år sida. Nå fikk jeg lyst til å prøve igjen. Takk for oppskrift og inspirasjon.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Elisabeth,

      Det er alltid spennende å prøve noe nytt. Men ser vi tilbake i gode gamle oppskrifter oppdager vi plutselig "glemte" favoritter, og dem har jeg flere av ser jeg:) Ha en flott ny uke, Elisabeth og takk for dine hyggelige tilbakemeldinger!:)

      Slett
  10. Disse kunne jeg tenkt meg å lage , en super venninde gave.

    SvarSlett
  11. Heisann. Jeg lagde oppskriften men seigmennenne mine smelter...Etterhvert som de får stå smelter sukkeret og seimennene blir liggende i en klissete masse. Hva har jeg gjort galt i oppskriften?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Linnea,

      Så synd.. Jeg var tidligere inne og skulle rette på selve oppsettet av oppskriften, og jeg så nå at gelatin stod oppført to steder. Gelatin skal ikke kokes. Viss du har kokt gelatinplatene, kan det være det som er problemet, ellers vet jeg ikke hva det kan være.. Har du kokt gelatinen, beklager jeg så mye, da er det min feil..!!

      Slett
    2. Hei. Tips til en annen smak er to poser Tyrkisk pepper i steden for halvparten av sukkeret. Kjempegodt for oss lakrisglade :-)

      Slett
  12. Syns disse her ble helt forferdelig søte.. Og jeg er glad i søtt... Måtte kaste de... Anneli

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Anneli,

      Hos oss er de populære, dog syns nok far i huset at de er i det søteste laget.. God jul!:)

      Slett
  13. Hvor mange regner du d blir av denne oppskriften ca?��

    SvarSlett

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...